25 września 2017r.
Emedica.pl - Internetowy serwis dla Pacjentów
Emedica.pl - Internetowy serwis dla Pacjentów
 
Opis objawu  ->
Skręcenia stawów sa jednymi z najczęstszych urazów sportowych. Dochodzi do nich w wyniku rozciągnięcia torebki i więzadeł stawowych poza granice ich wytrzymałości mechanicznej. Skręcenia najczęściej dotyczą stawu kolanowego, skokowego i stawów nadgarstka. Po urazie staw jest bolesny, obrzęknięty, a ruch w stawie zwiększa dolegliwości bólowe.
Zalecenia ogólne  ->
Pierwsza pomoc oparta jest na tych samych zasadach co w leczeniu urazów mięśni:
1. Odpoczynek – uszkodzony staw należy unieruchomić, celem zmniejszenia bólu i obrzęku. Czasami konieczne jest unieruchomienie kończyny szyną oraz chodzenie przy pomocy kul.
2. Lód – chłodzenie chorego stawu lodem zmniejsza obrzęk, ból i sztywność. Zimne okłady przykłada się na 20 minut co 2 godziny przez pierwsze 48 godzin. Okładu nie należy przykładać bezpośrednio na skórę, którą należy ochronić np. ręcznikiem.
3. Ucisk – chory staw powinien być zawinięty bandażem elastycznym.
4. Elewacja – chora kończyna powinna być uniesiona, do czasu ustąpienia obrzęku pourazowego. Kończynę dolną układamy na podwyższeniu (krzesło, poduszka), kończynę górną podwieszamy na temblaku.
Leczenie  ->
Większość drobnych urazów mięśni i stawów może być skutecznie leczona w przedstawiony powyżej sposób. Jeżeli dolegliwości nie zmniejszają się lub uraz był poważniejszy, konieczna jest konsultacja lekarska i specjalistyczne leczenie.
Podpis  ->
Opracował
lek. med. Robert Frąc

Nota prawna


Prezentowane strony mają charakter edukacyjny. Ogólne informacje na temat chorób i zasad postępowania w żadnym stopniu nie zastępują fachowej porady lekarskiej. Pomimo rygorystycznego przestrzegania ogólnie przyjętych zasad tworzenia serwisów medycznych ustalonych przez Health on the Net Foundation i weryfikacji prezentowanych treści przez uznane Autorytety medyczne, twórcy serwisu nie biorą żadnej odpowiedzialności, ani pośredniej ani bezpośredniej, za sposób wykorzystania i interpretowania informacji zawartych w serwisie.