Normy
Na czczo | 2-25 mU/l |
Po posiłku | powyżej 35 mU/l |
Odchylenia od normy
Powyżej normy
W początkowym okresie cukrzycy typu 2
U osób otyłych
W chorobie wątroby
W akromegalii
W zespole Cushinga
W wyspiaku trzustki
Poniżej normy W cukrzycy typu 1
W późnym okresie cukrzycy typu 2
Poniżej normy
Opis badania
Hormon peptydowy wydzielany przez komórki trzustki. Powstaje z prohormonu - proinsuliny. Insulina zwiększa wykorzystanie glukozy przez tkanki poprzez aktywację transportu glukozy do mięśni i tkanki tłuszczowej. Zmniejsza poziom cukru we krwi aktywując rozkład glukozy i przetwarzanie jej w glikogen.
Zwiększa syntezę kwasów tłuszczowych, hamuje lipolizę i powstawanie ciał ketonowych. Poziom insuliny w surowicy wzrasta po posiłkach, jest niski w okresie głodzenia.
Oznaczanie poziomu insuliny nie jest konieczne do rozpoznania cukrzycy. Równoczesne oznaczanie poziomu glukozy i insuliny ma zastosowanie w rozpoznawaniu guza trzustki wydzielającego insulinę - wyspiaka.
Zwiększa syntezę kwasów tłuszczowych, hamuje lipolizę i powstawanie ciał ketonowych. Poziom insuliny w surowicy wzrasta po posiłkach, jest niski w okresie głodzenia.
Oznaczanie poziomu insuliny nie jest konieczne do rozpoznania cukrzycy. Równoczesne oznaczanie poziomu glukozy i insuliny ma zastosowanie w rozpoznawaniu guza trzustki wydzielającego insulinę - wyspiaka.
Uwagi
Pojedynczy wynik ma charakter poglądowy i nie może stanowić o rozpoznaniu choroby. Zawsze skonsultuj się z lekarzem.
Nota prawna
Prezentowane strony mają charakter edukacyjny. Ogólne informacje na temat chorób i zasad postępowania w żadnym stopniu nie zastępują fachowej porady lekarskiej. Pomimo rygorystycznego przestrzegania ogólnie przyjętych zasad tworzenia serwisów medycznych ustalonych przez Health on the Net Foundation i weryfikacji prezentowanych treści przez uznane Autorytety medyczne, twórcy serwisu nie biorą żadnej odpowiedzialności, ani pośredniej ani bezpośredniej, za sposób wykorzystania i interpretowania informacji zawartych w serwisie.