Opis objawu
Trudności w połykaniu lub ból przy przełykaniu mogą towarzyszyć niegroźnym chorobom infekcyjnym, ale bywają objawem poważnych schorzeń.
Dolegliwości towarzyszące:Ból przy przełykaniu
Wrażenie zatrzymywania się kęsa pokarmowego w gardle lub przełyku
Uczucie rozpierania w klatce piersiowej w trakcie jedzenia
Dławienie się, krztuszenie i kaszel w trakcie jedzenia
Wymioty po posiłkach
Szczególnie niepokojące są uporczywe, nasilające się trudności w połykaniu (początkowo kłopoty z połknięciem dużych kęsów, a potem również rozdrobnionych, miękkich, pokarmów i płynów).
Dolegliwości towarzyszące:
Kiedy należy skontaktować się z lekarzem
Szybki kontakt z lekarzem jest także niezbędny w następujących sytuacjach
Zalecenia ogólne
Zalecenia zależą od przyczyny zaburzeń połykania, ponieważ mogą być one objawem różnych chorób. Leczenie może być farmakologiczne, endoskopowe lub chirurgiczne. Dieta powinna być urozmaicona, ale pokarm powinno się przecierać lub miksować. Można wykorzystać gotowe, dostępne w aptece, płynne odżywki zawierające odpowiednią mieszankę węglowodanów, białek i tłuszczów, która pokrywa zapotrzebowanie kaloryczne. Po posiłku powinno się przebywać w pozycji stojącej lub siedzącej, a unikać leżenia. Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej również różnią się w zależności od przyczyny zaburzeń połykania.
Leczenie
W przypadku zaburzeń czynnościowych stosuje się leki wspomagające skurczową czynność przełyku i żołądka.
Podpis
Opracowała
lek. med. Edyta Zagórowicz
lek. med. Edyta Zagórowicz
Nota prawna
Prezentowane strony mają charakter edukacyjny. Ogólne informacje na temat chorób i zasad postępowania w żadnym stopniu nie zastępują fachowej porady lekarskiej. Pomimo rygorystycznego przestrzegania ogólnie przyjętych zasad tworzenia serwisów medycznych ustalonych przez Health on the Net Foundation i weryfikacji prezentowanych treści przez uznane Autorytety medyczne, twórcy serwisu nie biorą żadnej odpowiedzialności, ani pośredniej ani bezpośredniej, za sposób wykorzystania i interpretowania informacji zawartych w serwisie.